Mosul på gränsen till utrotning

Mosul en gång en stolt stad och den irakiska republikens näst största stad med ca 1,8 miljoner människor. Mosul var ursprungligen ett kristet kloster anlagt någon gång år 570 mittemot det Assyriska Rikets sista huvudstad Nineveh. Den irakiska staden har under många år av konflikt blivit skövlat, plundrat och ödelagt. Ingen verkar bryr sig vad som kommer att hända efter kataklysmen.

Mosul intogs av IS som ett viktigt fäste för att etablera det Islamiska Kalifatet. För att lyckas med det måste alla invånare oavsett religion och nationalitet underordna sig den islamiska religionens sharia-lagar och naturligtvis konvertera till islam. Kristna och judar tvingades antigen lämna staden, konvertera eller dö.

I mitten av oktober 2016 lanserade den USA-stötta irakiska armen(även turkiska och kurdiska militärer) en offensiv för att återta Mosul från de militanta i den Islamiska Staten. De få militanta kunde 2014 erövra staden utan större ansträngningar då den irakiska armén i vilken USA pungade in mer än 25 miljarder dollar kollapsade totalt och flydde vanhedrande, lämnade alla sorters vapen till och med uniformer efter sig.

Det var i Mosuls Stora Moské som den Islamiska Staten för första gången proklamerades av dess Kalif, Abu Bakr al-Bagdadi som för övrigt skall ha skjutits till döds av ryska militärer i Ragga i Syrien nyligen.

Efter sju månader av strider för att återta Mosul befinner sig IS-jihadisterna i den Gamla Staden, ungefär 4-8 000 krigare som är fast beslutna att strida tills de dör. Det amerikanska flygvapnet bombar ofta och utan pardon med enorma civila förluster. Hundratusentals av Mosuls allt mer desperata och hungriga invånare utsätts av IS-krigarna för självmordsattacker, prickskyttar och även drönarattacker.

Människorna lever i ständig skräck för extremisterna men även för de allierades bombningar som förstör allt i sin väg och tvingar människor att leva ett primitivt liv, utan elektricitet, rinnande vatten, sjukvård, mediciner mm. 

Nyheterna har varit knappa om Mosul de sista 7 månaderna efter lanseringe av offensiven trots det stora antalet döda civila, minst en halv miljon tvångsförflyttade och en irakisk armé som lidit stora förluster.

Tydligt är det att IS i Mosul kommer att besegras för eller senare och staden kommer efter befrielsen att lämnas i ruiner såsom de andra befriade städerna i Irak och i Syrien, Fallujah, Ramadi, Homs oa. IS kommer att utplånas från Mosul men innan den siste krigaren är död kommer även Mosul att förintas.

Tills vidare verkar Mosuls öde inte vara en stor nyhetshistoria. Men säkerligen kommer nyheten om Mosuls befrielse från extremisterna och segern över det Islamiska Kalifatet att få stora rubriker i tidningarnas första sidor. Och främst i dessa tidningar som medvetet har försökt undanhålla och dölja sanningen om massakern i Mosul. www.thenation.com

Men problemet är vad som kommer att hända efter V-världens seger över IS, inte bara i Mosul och i Ragga utan i alla dessa städer som vi lämnat efter oss i ruiner? Vem skall återuppbygga Mosul? Skall Mosul återuppbyggas? Vad händer egentligen med alla städer som vi har förstört sedan invasionen av Irak 14 år sedan? 14 år har gått sedan USA, EU och resten av plundrarna ingrep i Mellerstaöstern för att lyckas med vad?

Strax efter invasionen har stater smulats sönder, terrorrörelserna öka och spridits, krig och etnisk utplåning och alla sorters grymheter dominerat inte bara i regionen utan även runt om i Världen. Millioner av irakier, syrier, afghaner, jemeniter, libyer och andra har blivit uppryckta med sina rötter, skickats till exil i sina egna länder eller flytt för att bli flyktingar.

I Mosul finns det knappast någon som inte på det ena eller det andra sättet har lidit, lider eller kommer att lida. Stora skaror människor vars fäder, mödrar, barn eller släktningar har blivit slaktade i den irakiska arméns offensiv eller mördade av IS kommer att vara hemlösa, utan ägodelar, arbeten eller gemenskap i en stad som omvandlats till spillror.

Det amerikanska flyget, de turkiska, kurdiska och irakiska styrkorna som strider för att "befria staden"(kolla Mosulfrågan) tvingas även att strida mot barnsoldater tvingade av IS-mördarna. Minderåriga nyttjas som mänskliga sköldar och tvingas även att strida å IS vägnar.

UNICEF avslöjar att uppe mot 100 000 barn är fångna i extremt farliga omständigheter i och runt den sista IS-fäster i gamla stan och i andra områden i Västra Mosul. För att rädda livet på oskyldiga barn och andra civila uppmanar Unicef att inte bomba sjukhus och annan civil infrastruktur.

"Många är fångade i korselden och sjukhus och andra sjukvårdsinrättningar har blivit enligt rapporterna attackerade" säger Peter Hawkins, INICEF:s representant i Irak. "Attacker på civila och civil infrastruktur som sjukhus, kliniker, skolor, bostäder och vattensystem måste sluta omedelbart".

Utan tvivel förekommer grymheter från båda sidorna. FN utreder rapporeter som säger att upp till 80 civila har blivit dödade i en flygräd i en terroristhållen del av Västra Mosul. FN har även anklagat jihadisterna för att ha mördar åtminstone 231 som försökte fly den irakiska staden.( 8 juni)

Flygbombningarna ägde rum i Zanjilly-förorten den 31 maj och är en av de många rapporterade incidenterna där de amerikanska flygbombningarna orsakade civila förluster i Mosul. FN sökte ytterligare information om incidenterna och uppmanade de irakiska säkerhetsstyrkorna och den USA-ledda koalitionen att vidta åtgärder för att minimera de civila förlusterna i den pågående konflikten.

Även de irakiska myndigheterna uppmanas av FN att utreda anklagelser om brott mot de mänskliga rättigheterna begångna av de irakiska specialstyrkorna utan att komma med någon specifik anklagelse. Enligt frilansfotografen och filmskaparen Ali Arkady skall det ha förekommit tortyr bland fångarna, avrättningar och andra brott av ERD-divisionen i december 2016.

Den USA-ledda koalitionen erkänner att de har använd sig av vit fosfor i Mosul. Gen. Hugh McAslan från Nya Zealand har bekräftat att den USA-ledda koalitionen som strider i Mosul har använt ammunition laddad med vit fosfor som kan vara extremt farligt för civila.

Men det är inte bara i Mosul som V-världens koalition använt sig av vit fosfor. Även i Ragga i Syrien  som anses vara den Islamiska statens huvudstad har V-världen använt sig av vit fosfor. På vilket sätt koalitionen är måna om de civila är svårt att förstå.

I Mosul är i stort sätt allt i ruiner. Staden saknar flygplats, järnvägsstation, universitet, allt är förstörd. Det finns inget vatten, ingen elektricitet, ingen sjukvård. Ingen mat och inga mediciner.

Sådana är förhållanden nu när den USA-kolationen närmar sig allt mer den gamla staden. Styrkorna, armén, antiterrostyrkorna och den federala polisen som deltar i offensiven, uppges vara inne i den tätbefolkade stadskärnan.

Massakern på civila är ett faktum och staden kommer att vara en spökstad för många år framåt.

Men vad kommer att hända när Mosul "befrias"? Vad betyder det att Mosul är befriad från ondskan som kallas IS? Denna befrielse har hållit på nu i 16 år och fortfarande finns det egentligen ingenting som är befriad. Varken i Afghanistan, Irak, Libyen, Yemen eller Syrien.

Dödandet fortsätter, svälten fortsätter, vattenbristen fortsätter. Är det någon som har någon aning om vad som kommer att hända med alla dessa miljontals människor som inte har någonting kvar? Kommer det att leda till att nya terrorrörelser, nytt etniska brutal våld, nya terrorredskap, religiös extremism och kaos utvecklas ur denna mardröm?

Hur ser vår framtid ut? Hur ser Världens framtid ut? Hur många fler "Mosuls", förstörda stater och ständig förekommande terror kommer det att behövas för att förstå att det var inte vad globaliseringen tuktade oss om. Eller?

Ur det katastrofala oupphörliga amerikanska "kriget mot terror" har hittills inget positivt kommit. Inget positivt kommer ur det i framtiden heller. Trump vann presidentvalet delvis på grund av att han anspelade på människornas rädsla för flyktingar från Mellerstaöstern och islamiska terrorismen. Europa sargades av att England lämnade EU främst på grund av den enorma flyktingvågen. Europa pressas fortfarande av flyktingarna och terrorattackerna som håller på att förändrad hela det politiska landskapet.

V-världens arrogans, girighet och bluffen om "kriget mot terror" kommer att skap flera "Mosul" i jakten på marknader, andelar och hegemoni. Nästa stad är förmodligen Ragga i Syrien.

Av intresse är att sedan den intensiva jakten på al-Qaidas ledare Osama bin Ladin och hans död har, trots USA:s, NATO:s och EU:s operationer för att eliminera terroristerna, al-Qaida blivit betydligt större och starkare och vinner allt större respekt i Mellerstaöstern.

Det enda USA:s ständiga "krig mot terror" har åstadkommit är en planet fylld av skräck och flyktingar i en skala ingen kan föreställa sig och mer och mer terror.

De framtida "Mosul" kommer att producera flera flyktingar. De framtida förstörda "Mosul" kommer att utnyttjas av demagoger som kommer att använda den globala strömmen av flyktingar för sina egna syften.

Hur kommer Europa och dess framtida politik att se ut när vi fortsätter att rycka upp ännu större populationer med rötterna, att göra de hemlösa, desperata, uppgivna, frustrerade, skadade och hämndlystna? Hur kommer Europa att se ut när miljoner vuxna och barn vars liv vi har förstört sätts i rörelse?

För övrigt verkar det som om USA gör allt för att provocera Syrien för att anfalla de amerikanska styrkorna i Syrien. USA söker en konfrontation med Ryssland i Syrien. Kriget mellan stormakterna ter sig allt närmare.

Världen är fångad i en våldsspiral . Och vi kan inte ta os ur den.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fångade i en våldspiral. 2,5 minuter före "Midnatt...
Tack, Frankrike. Ingen fransk kultur, inga fransmä...
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Guest
onsdag, 21 mars 2018

Taggar (Etiketter)

Ukraina Mordet på Kennedy Demokrati Krim JFK Kina omringas Det är värd priset Trump/Putin Stanislav Petrov amerikansk fundamentalism Sanktioner mot Kina Merci beaucoup France Ukrains invasion av Krim Fejknyheter SBU Liberal demokrati Utrottningen i Östra Ukraina nonbeingzone Palatskuppen mot Trump IPE USA:s och EU:s inbland i ryska valet 1996 William Blum Northwoods Project Nordkorea USA: press på Kina Trump vs etablissemanget Ryska atleternas bannlysning Europas träldom Eviga krigspartiet Glöm fred i Syrien Folkstyre Ukrainas annektering av Krim H.R. 5732 MH-17 Papadopoulos Lundin Oil Vita västvärldens dominans Häxjakten mot Trump Sanning MSC Gramski Operation Gladio God Bless America Sydkinesiska Sjön Israel bombar Syrien Europeiskt återuppvaknande Västvärldens besatta kampanj Europas vansinne Trumps FN-tal Irans isolering Theokrati SOHR Vanessa Beeley JIT Manafort och Gates RAND Corporation Trump luras till krig Turkiet invaderar Syrien FN Forum för Krig Vänstern i koalition med högern The Kitchen USA:s tvåfrontskrig EU en dödszon Googlecensur Amerikansk korståg Konflikten eskalerar Västvärldens distopy Vita Hjälmarna Daniel McAdams Alvin A. Snyder Bombs for Peace Kommittén för befrielse av Irak Mörda Assad Falska vinster Religiös fascism Jugoslavien Avhumanisering Är det redan över för Trump? Statskupp i USA Chang Wanguau Det Turkiskt-kurdiska Kriget Splittrat EU Imaginär fiende Kiev-USA-Europa strategi Koreakonflikten Europas öde Bomba Iran Missiler mot Damaskus Protagoras Krigsvalet Jens Stolenberg KREAB QE Religionens ok Europeisk integritet Värdebaserad racism Betalda demostranter Jus ad bellum Nordkoreakrisen Obamas fredspris III:e Världskriget Slutgiltiga offensiv Der ez-Zor Västvärlden fångad i en våldspiral Östra Ghouta Sofisterna USA hotar Ryssland Ryska invasionen Bildt-Georgien USA:s finde nr 1 Solon atenaren Den islamistiska revolutionen i Iran 1978 Mjuk makt Amerikanska baser=Vasallstat Färgrevolution i Washington Vem fan bryr sig Obamas krokodiltårar Multipolär värld Det tar aldrig slut Yeltsin-Putin OPCW Alexis Tsipras 2 Statskupp Internationell rätt Revolution IS USA:s allierade Jack Ruby 11 september 2001 Krösus Statskuppen i Iran 1953 Imperialismen Underkastelse eller Krig Slakten I mosul Vem tjänar på giftattacken? Project Veritas Ansvarsfull europeisk politik Putins tal Syriza 5 minuter innan "midnatt" Annektering EU:s förlängda sanktioner mot Ryssland Skyldigheter USA:s terrorhandlingar Warren-kommissionen El Pais Färgrevolutionen i Iran 2018 Carl Bildt Modern Imperialis Obama en bedragare Reporter utan Gränser Amerikanska Gulag Undrminera EU Meningslöst att tala med Väst Nytt sarinattack på väg Plundring av Grekland G20-mötet SvD Rysslands oövervinliga vapen Ansvar Europas krigsbrott Lee Harvey Oswald Spetznaz nätneutralitet Petrodollar Imperialismens logik Obama en krigsförbrytare USA:s krigsbrott i Mosul "Ryska propaganda" Acela-korridoren George Sorros Europa:stumma underhuggare Jan Öberg Mordet på Milosevic Hamburg en krigszon Fredrik Karén Putin:lämna oss i fred Mördarorganisationen NATO USA:s krigsbrott Ukrainanazisternas manifestation Konspirationsteori Deir ez-Zor Trump Oligarkernas fiende Internetcensur Georgien Svavlet An die Freude Ukronazisterna PropOrNot McCarthyismen William Binney USA-ledda Imperiet Det globala dårhuset Förbjud Vänsterrörelsen Udo Ulfkotte 2 minuter innan midnatt USA:s statskupper John Kiriakou Uncle Sam vilken mandat har dem Falska alternativ till Krig kommissionen skrev ett brev kanadensiska antidopping Modern Imperialism Jag måste ställa frågan med vilken auktoritet den amerikanska Morder på Syrien 15 år efter 9/11 USA :s planer kräver inte fred Obams fredspris OPCV han vill FN-rapporten om Israel och apartheid Lance deHaven-Smith Ändlös konflikt därför leda ett internationell upprop

Toroni

Besökare

Vi har 67 besökare och inga medlemmar online